Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Συστημάτων Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού για τον τομέα των Συσκευασιών από 7 βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Κύπρος),  με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Συστήματα της Ιταλίας και του Βελγίου και θέμα «Packaging Recycling: The Cornerstone of Balkans’ Society Future Sustainability».

Η συνάντηση των Συστημάτων Ανακύκλωσης πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στη χώρα μας, στις 29-30 Νοεμβρίου, με διοργανωτές την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και την EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με στόχο την διάδοση βέλτιστων πρακτικών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) είναι μέλος του ευρωπαϊκού συλλογικού οργανισμού ΕΧPRA, ο οποίος περιλαμβάνει τα Εθνικά Συστήματα Ανακύκλωσης που έχουν συσταθεί από τους υπόχρεους παραγωγούς συσκευασίας και λειτουργούν μη κερδοσκοπικά, σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες και τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του EXPRA Balkan Workshop ήταν καίρια ζητήματα για την Ανακύκλωση Συσκευασιών, όπως οι εξελίξεις της νέας νομοθεσίας της Ε.Ε., οι προκλήσεις που τίθενται στο άμεσο μέλλον και τρόποι για να απαντηθούν, τα ποσοτικά αποτελέσματα των χωρών και των Συστημάτων – Μελών της EXPRA, καθώς και οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα αποτελέσουν τη βάση  για τη βελτίωση των επιδόσεων της Ανακύκλωσης Συσκευασιών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) κ. Μιχάλης Η. Οικονομάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φιλοξενούμε φέτος στη χώρα μας, την ετήσια Βαλκανική Συνάντηση των Συστημάτων Ανακύκλωσης Συσκευασιών. Στόχος μας είναι αυτή η συνάντηση να αποτελέσει μια δυναμική πλατφόρμα για τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών και την προώθηση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας για το κοινό όφελος. Η ΕΕΑΑ λειτουργεί εδώ και 22 χρόνια το αδειοδοτημένο από την Ελληνική Πολιτεία, Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, με κύρια μέθοδο συλλογής τους Μπλε Κάδους και Μπλε Κώδωνες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πλέον αξιόπιστο φορέα ανακύκλωσης συσκευασιών, ο οποίος συνεισφέρει κατά 95% στο Εθνικό Αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕΑΑ την προηγούμενη χρονιά πέτυχε την ανακύκλωση 472 χιλ. τόνων έναντι υποχρέωσης 290 χιλ. τόνων, αγγίζοντας το 163% του στόχου της. Όλο αυτό το θετικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεχή στήριξη των 3.500 συμβεβλημένων επιχειρήσεων, τη συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τους 312 Δήμους, τη συμβολή των συνεργατών και εργαζομένων στα έργα ανακύκλωσης, αλλά κυρίως χωρίς τη συμμετοχή εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας που στηρίζουν διαχρονικά τα έργα ανακύκλωσης που αποφέρουν σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε ότι: «Η ανακύκλωση είναι βασικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης και κορυφαία διαδικασία σε αυτή είναι η ανακύκλωση συσκευασιών. Δεν είμαστε περήφανοι για τα ποσοστά της γενικής ανακύκλωσης που έχουμε ως χώρα και για αυτό την ερχόμενη περίοδο θα ανακοινωθούν σημαντικές νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες από το ΥΠΕΝ για να προχωρήσουμε γρήγορα και στον τομέα αυτό. Είμαστε όμως περήφανοι που επιτυγχάνουμε τους στόχους στην ανακύκλωση συσκευασιών και η ΕΕΑΑ είναι βασικός συνεργάτης σε αυτή την πορεία». Τέλος, η  κ. Αλεξάνδρα Τόγια, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΑΝ, τόνισε ότι: «H κλιματική κρίση είναι μια υπενθύμιση ότι οι επιλογές που κάνουμε σήμερα έχουν αντίκτυπο στον κόσμο που χτίζουμε για τις μελλοντικές γενιές. Η ανακύκλωση συσκευασιών δεν είναι απλώς μία περιβαλλοντική αναγκαιότητα, αλλά μία επένδυση για την ευημερία της κοινωνίας μας.»