H ΕEAA αναπτύσσει δράσεις και επικοινωνιακά προγράμματα προς όλα τα κοινά στόχους και αξιοποιεί τα ηλεκτρονικά κανάλια επικοινωνίας (websites, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κα) με στόχο να ευαισθητοποιήσει και παροτρύνει τους πολίτες να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους στους μπλε κάδους και κώδωνες.

Tι είναι η Ανακύκλωση Συσκευασίας;

Με τον όρο Ανακύκλωση περιγράφουμε ένα σύνολο μέτρων, δράσεων και διαδικασιών  που ακολουθούνται αλυσιδωτά  έτσι ώστε ήδη χρησιμοποιημένα υλικά όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό και λευκοσίδηρος να ξαναγίνουν νέα προϊόντα, δηλ. υλικά που θεωρούνταν απορρίμματα να επανέλθουν στον φυσικό κύκλο. 


Στον ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ ρίχνουμε ΜΟΝΟ τις ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ, δηλαδή:

Συσκευασίες από Αλουμίνιο

π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο

π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

Συσκευασίες από Πλαστικό

π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.

Συσκευασίες από Γυαλί

π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.

Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια

π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.


Δείτε αναλυτική λίστα με το τι ρίχνουμε και τι όχι στον Μπλε Κάδο της Ανακύκλωσης


Παιδιά & Εκπαίδευση

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και στον ρόλο της στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης από τις μικρές ηλικίες, η ΕΕΑΑ οργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα – με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η ΕΕΑΑ, με την έγκριση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακύκλωση στα σχολεία – Αλλάζοντας Συμπεριφορές». Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων στο θέμα της ανακύκλωσης, τοποθετούνται εντός των σχολείων ειδικά διαμορφωμένοι μπλε κάδοι και παράλληλα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν την αξία της συμμετοχής τους στην ανακύκλωση συσκευασιών μέσω του μπλε κάδου αλλά και να ενημερωθούν για τα πολλαπλά οφέλη της για την κοινωνία και τους Δήμους.

Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα «Μαθαίνω πώς ανακυκλώνω σωστά στον Μπλε Κάδο», είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στοχεύει στο να διδάξει στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων τον ορθό τρόπο ανακύκλωσης συσκευασιών μέσω του δικτύου των μπλε κάδων. Το υλικό του προγράμματος αποτελείται από πέντε θεματικές εκπαιδευτικές ενότητες τις οποίες, με τη βοήθεια των αναλυτικών οδηγιών που παρέχονται, μπορεί να αναπτύξει ο εκπαιδευτικός στην τάξη. Ο μπλε κάδος μετατρέπεται σε ήρωα-πρεσβευτή της ανακύκλωσης και με ευχάριστο, δημιουργικό και βιωματικό τρόπο, αποκαλύπτει στα παιδιά τα μυστικά και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, αυτά τα εκπαιδευτικά πακέτα στάλθηκαν σε όλα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, ενώ έχει διαμορφωθεί και ειδικά σχεδιασμένος ιστότοπος www.mplekas.com όπου ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρει το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό για την ανακύκλωση συσκευασιών στον μπλε κάδο και τα παιδιά να αξιοποιήσουν υλικό για δημιουργική απασχόληση.

Ανακάλυψε και εσύ πως ανακυκλώνεις σωστά στον μπλε κάδο. Επισκέψου το site του Μπλέκα ή πάρε μια γεύση από τα παρακάτω links.

Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η ΕΕΑΑ συμμετέχει και υποστηρίζει, στο πλαίσιο της διαρκούς της προσπάθειας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας το πρόγραμμα περιβαλλοντικών εκπαιδεύσεων και δράσεων ΕΠΑΓΩΓΗ που υλοποιεί ο περιβαλλοντικός φορέας NoWaste21 υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με τη συνεργασία των Δήμων Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Αγίου Δημητρίου και άλλων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης.
Το πρόγραμμα «Επαγωγή» είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνδυάζει την εκπαίδευση και την περιβαλλοντική αγωγή των μαθητών σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Διαλογής στην Πηγή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά την σχολική χρονιά 2021-2022 και συμμετείχαν σε αυτό 10 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και 20 Δημοτικά Σχολεία και 1 Γυμνάσιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικές παρουσιάσεις στους μαθητές και εκπαιδευτικούς με δια ζώσης και διαδικτυακές εκπαιδεύσεις με βάση το εγκεκριμένο από το Υπ. Παιδείας εκπαιδευτικό υλικό καθώς και τη δημιουργία του ενημερωτικού οδηγού «Κυκλικής Οικονομίας και Μηδενικών Αποβλήτων», το οποίο έχει διανεμηθεί στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνδυάζονται με πιλοτική εφαρμογή «Διαλογής στην Πηγή», που περιλαμβάνει τη δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης σε κάθε σχολείο. Στην κάθε Γωνιά Ανακύκλωσης  υπάρχουν κάδοι, για χωριστή διαλογή 6 ρευμάτων που συναντώνται σε σχολεία και νοικοκυριά:

α)Χαρτί-Χαρτόνι, β)Πλαστικές, Μεταλλικές και Σύνθετες συσκευασίες (PMD), γ)Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Συσκευές, δ)Οικιακές Μπαταρίες, ε)Ρούχα και στ) Πλαστικά Καπάκια. Η συλλογή πραγματοποιείται από τους Δήμους για τα ρεύματα των συσκευασιών, και τους συνεργαζόμενους φορείς για τα υπόλοιπα ρεύματα. Στο πρόγραμμα, περιλαμβάνεται καταγραφή, παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, για το κάθε σχολείο ξεχωριστά, με σκοπό την διεξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων, για τη βελτιστοποίηση του προγράμματος.

Στο τέλος του προγράμματος θα γίνει επιβράβευση των καλύτερων προσπαθειών μεταξύ των σχολείων και παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε εκδήλωση τον Ιούνιο 2022.

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε νέους Δήμους την επόμενη σχολική χρονιά.

Πιλοτικό πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών στα Προσκοπικά Συστήματα 


5 Βήματα Διαδικασία Ανακύκλωσης

1

Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα απορρίμματα στο νοικοκυριό.

2

Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.

3

Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.

4

Δεν πετάμεστον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλεςτα ρίχνουμε χύμα.

5

Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια
στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.


Πώς γίνεται η ανακύκλωση συσκευασίας

1

Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη

Α. Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και οι ογκώδεις να είναι συμπιεσμένες και διπλωμένες.

Β. Στη συνέχεια οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει στους ειδικούς μπλε κάδους που έχει διαθέσει η ΕΕΑΑ στους συνεργαζόμενους Δήμους και έχουν τοποθετηθεί με ευθύνη τους στις γειτονιές. Οι συσκευασίες πρέπει πάντα να ρίχνονται χύμα μέσα στους κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.

2

Αποκομιδή

Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, που η ΕΕΑΑ τους έχει διαθέσει.

3

Διαλογή στα ΚΔΑΥ

Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των μπλε κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας:
Μεταφέρεται, με ευθύνη των συνεργαζόμενων Δήμων, στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), τα οποία λειτουργούν είτε με ευθύνη ή με χρηματοδότηση της ΕΕΑΑ.
Εκεί, πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών συσκευασίας και ο διαχωρισμός τους σε επιμέρους κατηγορίες όπως: χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, διάφορα είδη πλαστικών συσκευασιών (PET, HDPE κ.α.), πλαστικό φιλμ, γυάλινες φιάλες και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.

4

Συμπίεση-δεματοποίηση

Στο τελικό στάδιο τα υλικά συσκευασίας συμπιέζονται (με εξαίρεση το γυαλί και τον λευκοσίδηρο που αποθηκεύονται σε ειδικά κιβώτια) δεματοποιούνται και προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες προς την περαιτέρω αξιοποίησή τους ώστε να γίνουν νέα χρήσιμα υλικά.


Πώς αξιοποιούνται οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες;

/wp-content/uploads/2022/05/gyali.jpg

Οφέλη Ανακύκλωσης

Με την Ανακύκλωση :

Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής των πολύτιμων αυτών υποδομών.

Με την εκτροπή ποσοτήτων από τους ΧΥΤΑ ο Δήμος μου έχει οικονομικό όφελος αφού για κάθε τόνο απορριμμάτων που οδηγείται στην ταφή δαπανά τα αντίστοιχα τέλη ταφής

Ο Δήμος με την εξοικονόμηση των τελών ταφής έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες ή να επενδύσει σε αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στους Δημότες

Δημιουργούμε και συντηρούμε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στον τομέα της συλλογής και διαλογής των αποβλήτων συσκευασίας σε τοπικό επίπεδο. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στις γειτονιές μας και ενισχύουμε συνολικά την περιβαλλοντική συνείδηση και συμπεριφορά όλων μας

Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια με την υποκατάσταση πρώτων υλών στην βιομηχανία από δευτερογενή υλικά, οπότε προστατεύουμε όλοι μαζί το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της χώρας και του πλανήτη