Εντυπωσιακά τα Αποτελέσματα στην Ανακύκλωση Συσκευασιών

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ανατολική Θεσσαλονίκης Α.Ε., διοργάνωσε σήμερα Ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση Συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Δράσεις και Αποτελέσματα», στο Συνεδριακό Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ, του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο Δήμο Θέρμης και εστίασε στην πορεία της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στην Κεντρική Μακεδονία.

Με βάση τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα, το έτος 2008 η Ανακύκλωση Συσκευασιών και το Σύστημα των Μπλε Κάδων παρουσιάζει σημαντική βελτίωση συγκριτικά με το έτος 2007, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν αύξηση τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και στην Κεντρική Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα, οι ΟΤΑ που συνεργάζονται με το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και ανήκουν στα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας ανήλθαν σε 89 με σύνολο κατοίκων 1,49 εκ. Οι ποσότητες που αξιοποιήθηκαν το 2008 παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2007 και ανήλθαν σε 25.426 τόνους. Επίσης, ο αριθμός των κάδων ανακύκλωσης αυξήθηκε στους 13.832 το 2008, ενώ και η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών ενισχύθηκε σημαντικά, κατά περίπου 50%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν πλέον τέσσερα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στις περιοχές Θέρμης, Ταγαράδων, Νεοχωρούδας και Νεοκαισάρειας με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του Συστήματος και την μέγιστη αξιοποίηση των συλλεγόμενων ποσοτήτων.

Ο κύριος Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας τόνισε «Τα αποτελέσματα του 2008 και η σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών, των δήμων και των επιχειρήσεων στο συνολικό έργο της ΕΕΑΑ, είναι για εμάς ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ενδεικτικά της δυναμικής που μπορεί να αναπτυχθεί στον τομέα της ανακύκλωσης στη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι η συμμετοχή των δημοτικών αρχών, με την ανάληψη ακόμα πιο έντονης δράσης για την οργάνωση προγραμμάτων ανακύκλωσης, η συνεπής και συνεχής συμβολή της βιομηχανίας και του εμπορίου, καθώς και η ενημέρωση, εκπαίδευση και τελικά η συμμετοχή των πολιτών θα οδηγήσει στην επιτυχία της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει και θα κάνει πραγματικότητα το όραμα μίας Ελλάδας που ανακυκλώνει»

Σε ό, τι αφορά στο 2009, η ΕΕΑΑ προγραμματίζει επενδύσεις ύψους άνω των €17 για όλη την Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη νέων έργων αλλά και την επέκταση των υφιστάμενων. Συγκεκριμένα για την Κεντρική Μακεδονία, μέσα στο 2009 αναμένεται να ενισχυθεί το υφιστάμενο δίκτυο των μπλε κάδων, καθώς και να επεκταθεί περαιτέρω στους νομούς Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών και Πιερίας.

Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης καθως και ο Γ.Γ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθηγητής Γ. Τσιότρας, ενώ ομιλητές ήταν, η κα Τ. Αρφανάκου, στέλεχος του Γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών & Άλλων Προϊόντων, Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κος Κοτρωνιάς, δήμαρχος Λαμίας και Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος ΚΕΔΚΕ, ο κος Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ο καθηγητής Θ.Λέκκας, Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ο κος Π. Ψωνόπουλος, ΕΔΑ, Π.Κ.Α, ο κ. Γ. Φάμελλος, διευθυντής προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης, Ανατολική, καθώς και ο Ι. Ζουρνάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης.